Depok, Juli 2013
Ubi merah sepertinya diapa-apain juga teteup enak ya. Direbus, dikolak udah bosen ,,,, mari kita coba yang satu ini ....resep copaz dari mbak novi. Aslinya, ....resep Talam Durian , karena Durian ngga ada ....tapi pengen makan talam....yach hajar sajahhhhh ....
Rasanya ...amboii ....manis2 jambu .... kalo kata si emak .
TALAM DURIAN - TALAM UBI MERAH
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber Resepi : Nieza - "Our Journey Begins"
Bahan-bahan Lapisan Bawah :
1 cawan durian (dilecek) - 500 gr ubi merah
1/2 cawan gula pasir (boleh tambah lagi sekiranya perlu) - 300 gr
1 cawan tepung beras - 100 gr
2 Tbsp tepung kastad - 2 sdm
2 cawan santan cair - 400 ml susu cair
Secubit garam - idem
Sedikit pewarna kuning - ganti vanilla pasta 1 sdt
Cara-cara :
Panaskan kukusan. Sapukan sedikit minyak makan di bahagian dalam loyang.
Gaul sebati semua bahan dan rasa kemanisannya. Tambah gula sekiranya perlu. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
Masukkan ke dalam kukusan dan kukus selama 30 minit.
Cakarkan permukaan kuih sebelum menuang adunan lapisan atas.
Bahan-bahan Lapisan Atas :
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 Tbsp tepung jagung
1 tsp garam
Cara-cara :
Gaul semua bahan sehingga sebati dan rata.
Tapis ke dalam kuali tak lekat dan kacau sebentar di atas api sederhana.
Bila kelihatan pekat, tutup api dan tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi yang telah masak.
Kukus selama 20 minit.
Setelah masak, sejukkan dulu sebelum memotong untuk dihidang.
http://ulangtahunanakku.blogspot.com/
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber Resepi : Nieza - "Our Journey Begins"
Bahan-bahan Lapisan Bawah :
1 cawan durian (dilecek) - 500 gr ubi merah
1/2 cawan gula pasir (boleh tambah lagi sekiranya perlu) - 300 gr
1 cawan tepung beras - 100 gr
2 Tbsp tepung kastad - 2 sdm
2 cawan santan cair - 400 ml susu cair
Secubit garam - idem
Sedikit pewarna kuning - ganti vanilla pasta 1 sdt
Cara-cara :
Panaskan kukusan. Sapukan sedikit minyak makan di bahagian dalam loyang.
Gaul sebati semua bahan dan rasa kemanisannya. Tambah gula sekiranya perlu. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
Masukkan ke dalam kukusan dan kukus selama 30 minit.
Cakarkan permukaan kuih sebelum menuang adunan lapisan atas.
Bahan-bahan Lapisan Atas :
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 Tbsp tepung jagung
1 tsp garam
Cara-cara :
Gaul semua bahan sehingga sebati dan rata.
Tapis ke dalam kuali tak lekat dan kacau sebentar di atas api sederhana.
Bila kelihatan pekat, tutup api dan tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi yang telah masak.
Kukus selama 20 minit.
Setelah masak, sejukkan dulu sebelum memotong untuk dihidang.
http://ulangtahunanakku.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment